Yearly Archives: 2016

Custodie Almelo en omstreken

Custodie Almelo en omstreken     custodie-2016
p/a De Wonne Almelo
Arendsboerweg 1
7601 BA  Almelo
0546-456436
custodie@heileenholman.nl

Almelo/Enschede, 2 september 2016

 

Uitnodiging voor het Franciscusfeest!

 

Beste mensen,

In de Custodie Almelo en omstreden waartoe alle leden van de Franciscaanse Beweging in Twente en in de Achterhoek behoren, organiseren we tweemaal per jaar een ontmoetingsbijeenkomst. De laatste jaren is dat in het voorjaar in De Wonne in Almelo, en in het najaar in De Wonne in Enschede. Dan vieren we samen met anderen, in het begin van oktober het Franciscusfeest!

Lees meer!

Samen op stap

Op woensdag 24 augustus reden we met de meeste vrijwilligers, kerngroepsleden en huisgenoten naar Giethoorn. Hier lag al een rondvaartboot op ons te wachten! Maar eerst dronken we koffie en thee met appelgebak. uitje 1De rondvaart voer door het dorp en over één van de ‘wiedes’. Onderweg kregen we verhalen over de geschiedenis en wetenswaardigheden te horen. De vaarroute door het dorp was ontzettend druk op deze zomerse dag, zodat de tocht van 5 kwartier, sowieso al uitliep tot 6 kwartier. Maar dat was geen enkel probleem. Nadien reden we naar een centrale parkeerplaats (ook overvol!) en genoten nog van de sfeer van deze toeristische trekpleister (zelfs Chinezen en Japanners hadden de weg naar dit ‘Venetië’ gevonden, mede door de plek die Giethoorn in het Monopoly-spel heeft ingenomen). uitje 2Tot spijt van sommigen was het door de drukte niet mogelijk om spontaan een fluisterboot te huren. Tegen half 6 kwamen we weer thuis in Almelo. Om goed 18 uur stond er een heerlijk Chineesbuffet klaar en konden we onder genot van een heerlijke maaltijd nagenieten van een zonnige en gezellige dag! Een zeer geslaagd uitje!

Afscheid Peter van De Wonne

Afscheid van Peter Hoogland

P1130295Op zaterdag 9 juli jl. heeft Peter Hoogland afscheid genomen van De Wonne in Almelo. Als montfortaan en priester heeft hij ruim 30 jaar op Borneo (Kalimantan) als missionaris geleefd en gewerkt. Terug in Nederland wilde hij zich nog graag inzetten voor mensen die in de samenleving tussen wal en schip vallen. Via Arnulf Sibbing kwam hij onze woongemeenschao op het spoor. Zo kwam hij in januari 2002 – na meer dan 31 tropenjaren – onze kerngroep versterken.

Dit voorjaar besloot hij het werk in de Heilige Geestparochie en het leven in De Wonne Almelo achter zich te laten en te gaan wonen bij zijn confraters in Schimmert (Zuid-Limburg). Natuurlijk is het een aderlating als iemand die je zo vertrouwd is, ons huis verlaat, maar we gunnen hem van harte een rustiger leven in het Limburgse heuvellandschap.

Als dank voor zijn inzet werd hem en de aanwezigen een gezellig tuinfeest en heerlijke Indische maaltijd, bereid door onze huisgenoten Eric en May, aangeboden.

 

Versterking voor de Raad van Advies!

 

Versterking voor de Raad van Advies

De kerngroep van De Wonne Almelo komt tweemaal per jaar bijeen met de zgn. Raad van Advies. Mensen uit diverse geledingen in de samenleving die deskundig zijn op verschillende terreinen. Op andere momenten worden de leden geraadpleegd via de mail of telefonisch.

In het voorjaar nam Diny Wever afscheid. Ine Bult is nu de Raad van Advies komen versterken. Zij heeft haar sporen onder meer verdiend in het maatschappelijk werk en verschillende vormen van vrijwilligerswerk.

De Raad van Advies bestaat nu uit Ton Loman (voorzitter), Bep van Apeldoorn, Edgar Koning, Peter van Heteren en Ine Bult.

 

Grote vreugde bij ons Armeens gezin

 

Grote vreugde bij ons Armeens gezin
Infamilie drie etappes kreeg ons Armeens gezin hun tijdelijke verblijfsvergunningen. Toen was het wachten op een uitkering (de gemeentelijke molens malen
langzaam) en het zoeken van een huis. Tot onze verrassing is dat laatste wonderwel snel gegaan! Via hun Armeense vrienden kwamen ze dit voorjaar een eigen woning op het spoor. Dit huis met twee slaapkamers is voor een gezin van twee volwassenen en twee kinderen niet groot, ‘maar prima om mee te beginnen’ (Irina).

Voor het eerst in acht jaar tijds hebben ze nu écht iets voor zichzelf. Wat een weldaad om samen met het eigen gezin te kunnen eten en gasten te kunnen ontvangen in je éigen huis!

Nominatie religieuzen prijs 2016

regilieuzenprijs

De Wonne Almelo is genomineerd!

 

Op 10 november a.s. zal de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR) een prijs uitreiken voor een bijzonder initiatief op het terrein van de zorg in de breedst mogelijke zin van het woord. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 5.000. Voor de prijs komen dit jaar activiteiten in aanmerking, die nauw aansluiten bij de tradities van barmhartigheid van waaruit actieve congregaties zijn ontstaan en zich hebben ontwikkeld. Dit jaar is onze woongemeenschap één van de tien genomineerden!

 

Bij De Wonne-gemeenschappen zijn door de jaren heen verschillende congregaties en/of ordes betrokken geweest. Zo was in Almelo Jean Marie een franciscanes van Etten-Leur en Peter Montfortaan. Berno is een frater van Utrecht en Frida een Karmeliet. Ludger, Heileen en Daniëlle zijn via verschillende wegen door het Wonne-ideaal gegrepen en sloten zich aan. Vanaf het begin werd al ondersteuning gegeven door de Kapucijnen in Nederland. Gaandeweg zie je dat het werk van de De Wonne in Almelo, maar ook in Enschede en Glanerbrug, wordt voortgezet door niet-religieuzen vanuit een bewogenheid die in het christendom geworteld is. En naast de kerngroepsleden zijn er allerlei vrijwilligers actief.

 

Op 10 november hopen we present te zijn bij de uitreiking! Stemmen kunnen  verschillende religieuze gemeenschappen en het dagelijks bestuurd van de KNR. Prijs of geen prijs… we voelen ons zonder twijfel vereerd dat we voor de religieuzenprijs genomineerd zijn!