Huisregels

We hanteren veertien huisregels om in de woongemeenschap samen te leven. Ze vormen een raamwerk, een begrenzing waarin het leven in De Wonne voor ieder goed en plezierig kan zijn:

 1. Iedereen woont in dit huis en ieder is er mee verantwoordelijk voor hoe het huis eruit ziet en hoe we met elkaar omgaan.
 1. We eten zoveel mogelijk samen. ’s Morgens kan ieder ontbijten vóór 9 uur, om half 1 is de gezamenlijke lunch en ’s avonds is er om 6 uur de warme maaltijd. Alleen wanneer er gegronde redenen zijn, kun je buiten deze tijden iets eten.
 1. Om half 11 ’s morgens, half 4 ’s middags en half 8 ’s avonds is er koffie en thee. Dit zijn de momenten waarop we elkaar in de huiskamer in ieder geval kunnen ontmoeten.
 1. Al het huishoudelijke werk doen we samen, dat wil zeggen: ieder neemt elke dag een huishoudelijke taak op zich en geeft dat aan op de werklijst.
 1. Het verleden is van jezelf. Je mag erover praten, maar alleen als je dat zelf wilt. De deskundige begeleiding heb je buitenshuis, en in huis kun je er – als je dat wilt – met je contactpersoon over praten.
 1. Praten of roddelen over iemand die er niet bij is, kweekt geen goede sfeer. Als je iets tegen iemand hebt, zeg het dan persoonlijk tegen hem of haar, of ga ermee naar de kerngroep. Zo willen we de onderlinge sfeer in huis vriendelijk en hartelijk houden.
 1. We leven in een gemengde groep, met mannen en vrouwen. Intieme relaties met één van de andere huisgenoten zijn in huis niet toegestaan.
 1. De kamers  zijn klein en gehorig. Gebruik van radio en tv is er toegestaan, als je gebruik maakt wordt van een hoofdtelefoon.
 1. Het is niet toegestaan iemand op de eigen kamer te ontvangen. Beneden is voldoende ruimte om elkaar en anderen te ontmoeten. Je mag hiervoor alle gemeenschappelijke ruimtes op de begane grond gebruiken.
 1. Ieder is van zondag t/m donderdag om 11 uur ’s avonds binnen en uiterlijk om half 12 op zijn of haar kamer. Op vrijdag en zaterdag is dat half 12 ’s avonds en 12 uur ’s nachts. In overleg met je contactpersoon kun je daarvan afwijken.
 1. Koffie, thee en frisdrank zijn gratis. Zelf gekochte alcoholische dranken zijn in huis niet toegestaan. ’s Avonds na 9 uur kan er een pilsje of wijntje gekocht worden (€ 0,50). Maximaal twee glazen per persoon.
 1. Gebruik van (andere) drugs is in huis verboden.
 1. In huis is roken niet toegestaan. Buiten is een overdekte plaats om te roken.
 1. De kapel op de eerste verdieping is een stille ruimte waarin je rustig kunt zitten lezen, bidden, een kaarsje kunt aansteken of naar muziek kunt luisteren. Om 07.30 en 19.00 heeft de kerngroep er een meditatieve viering. Wie daaraan wil meedoen is welkom.