Over ons

De Wonne Almelo is een oecumenische woongemeenschap. Er is een kerngroep die bestaat uit inwonende en inwonende leden.  Zij biedt een tijdelijk thuis aan mensen die om wat voor reden dan ook opvang nodig hebben. Samen vormen zij een woongemeenschap. Al het werk in en om het huis wordt door bewoners en vrijwilligers gedaan.

Tijdelijke bewoners hebben met elkaar gemeen dat zij op het moment dat ze naar De Wonne komen, op een keerpunt van hun leven staan. Ze worden opgenomen in de woongemeenschap en werken van hieruit aan nieuw perspectief. Aan hun wonen in De Wonne gaat een intakeprocedure vooraf. In principe kunnen ze maximaal 9 maanden in De Wonne verblijven. Er is plaats voor ca. tien tijdelijke bewoners.

Enkele vrijwilligers helpen bij het schoonmaken, het koken, de open avonden, de financiële administratie, tuinwerk of bij computerproblemen.

Er zijn drie Wonne-gemeenschappen in Twente: naast Almelo zijn er De Wonne Enschede en De Wonne Glanerbrug.

Onze doelstelling

 Het doel van vereniging De Wonne Almelo is het bieden van tijdelijk onderdak aan mensen in knelsituaties. Door veiligheid, een huiselijke sfeer, structuur en onderlinge betrokkenheid te bieden, kunnen mensen met hulp van externe hulpverleners werken aan hun toekomsten en een mogelijk betere woon- en leefsituatie. We bieden in huis geen hulpverlening of behandeling. Dit verwachten we van de professionele hulpverleners. Naast hun specifieke deskundigheden zijn zij het die, zo nodig, in verdere begeleidingstrajecten kunnen bemiddelen. Ook kunnen zij de continuïteit waarborgen als iemand De Wonne weer achter zich laat. Met betrekking tot het welbevinden in huis heeft iedere bewoner een contactpersoon vanuit de kerngroep.

Vrijwilligers

De Wonne bestaat volledig door vrijwillige inzet. Naast de kerngroep zijn er vrijwilligers die bij verschillende taken betrokken zijn.

Zo helpen vrijwilligers bij de opzet en uitvoering van ‘open avonden’, het koken, het beheer van de linnen- en kledingkast, het huishoudelijk werk, de financiële administratie of hulp bij met ICT zaken zoals internet- en telefoonverbindingen.